webteksten

5 tips voor betere teksten!

 

2. De lijdende (=passieve) vorm. Staat je website vol met het werkwoord ‘worden’? Dan gebruik je te vaak de lijdende vorm. Lees de uitleg hoe je de lijdende vorm actief maakt. Als afwisseling kan de lijdende vorm prima, te veel maakt een webtekst dodelijk saai.
3. Te lange of juist te korte zinnen. Om dit te voorkomen kun je het beste je tekst hardop voorlezen. Moet je naar adem happen? Druk een punt. Heb je het gevoel dat je een telegram voorleest? Probeer een komma. Dit is lastig te leren: het is vooral een gevoelskwestie. Kijk ook eens of je in je tekst vragen stelt. Dat is goed voor de afwisseling en het zet de lezer actief aan het denken. Duidelijk?
4. Samengestelde woorden. Die schrijf je dus aan elkaar, eventueel met een koppelteken. Ik heb de raarste woorden losgeschreven zien staan. Zo zag ik eens het woord ‘groeps proces’ los staan. Jammer.
5. Tussenkopjes. Eindeloze lappen tekst zonder tussenkopjes leest niemand. Maak mooie afgemeten stukjes tekst. Vind je het lastig om een goede indeling te maken? Dan kan je gebruikmaken van de omgekeerde piramide. Eerst het meest belangrijke, daarna afbouwend naar minder belangrijk. Heb je veel te vertellen? Gebruik dan de ‘lees verder’ button en maak een extra pagina aan.
Succes!

3 gedachten over “5 tips voor betere teksten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *