Rijksmuseum

De moeder aller taalfouten!

Als webtekstschrijver zie ik dagelijks taalfouten op websites staan. Maar wat is nu de meest voorkomende fout? Dat zijn samengestelde woorden. De regel kan niet simpeler: in Nederland schrijf je samengestelde woorden aan elkaar. Punt. Gek genoeg lukt het weinigen om de regel correct uit te voeren. Taalbetweter, voetbaltoernooiorganisator en zelfs zoekmachineoptimalisatiebureau schrijf je aan elkaar. Goed, in het laatste geval mag je een verbindingsstreepje plaatsen. Correct spatiegebruik maakt je website duidelijker. Je boodschap komt beter over, je voorkomt misverstanden en je webteksten ogen professioneler.

Een hoop honing of honing uit de bergen?

Op deze website staan enkele grappige voorbeelden van onjuist spatiegebruik. Wat bedoelt een winkel toch met de term ‘badkleding weken’? Moet je badkleding in een sopje of hebben we misschien toch te maken met een aanbieding? En wat te denken van ‘berg honing’? Steeds vaker zien we verwarringzaaiende spaties opduiken. Waarom is dat? Misschien komt het door de toenemende invloed van de Engelse taal? In die taal hoort namelijk wel een spatie tussen twee samengestelde woorden.

In ieder geval kun je overbodige spaties beter vermijden. Dat maakt je website leesbaarder, begrijpelijker en overzichtelijker.

Meer tips? Lees de column 5 tips voor betere webteksten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *