Wat wil Google

Jargon: wat heb je er aan?

 

Jargon moet je vermijden als je voor een breed publiek schrijft. Waarom eigenlijk? Heel eenvoudig, het maakt je boodschap nodeloos ingewikkeld. Jargon is doorgeslagen vaktaal. Het is bedoeld om de eigen groep in te sluiten en de rest van de wereld buiten te sluiten. Denk aan jargon van medici, juristen en managers. Maar wie zich ergens in specialiseert, merkt al gauw dat hij woorden gebruikt die buitenstaanders niet snappen. De vraag is dan ook: heeft het gebruik van jargon ook voordelen?

Jip-en-janneke-taal
Jip-en-janneke-taal

Courtage =  Jargon = makelaarspraat

Als je wilt dat je lezer de boodschap niet direct begrijpt, dan is jargon aan te raden. Denk maar aan een begrip als ‘courtage’. Dat is makelaarspraat voor afsluitprovisie. Maar wat is dat dan? Met het woord ‘afsluitprovisie’ zitten we nog steeds niet op jip-en-janneke-niveau. Het is geen toeval dat makelaars hun verdiensten verhullend formuleren. Logisch, want de meeste mensen sukkelen in slaap bij het lezen van woorden als ‘percentage’ en ‘courtage’. De makelaar zegt: ‘Ik steek vele duizenden euro’s in mijn zak voor het verkopen van uw woning.’ Klinkt net even anders. Voor de makelaars onder de lezers: het is maar een voorbeeld, en ja, je doet ongetwijfeld een heleboel belangrijke zaken voor dat geld.

Psychosomatisch klacht of vage klacht?

Toch kan jargon ook van pas komen als je een boodschap juist wel goed over wilt brengen. Bijvoorbeeld aan vakgenoten. Welk vak kent eigenlijk geen jargon? Je komt professioneler over, je laat zien dat je de mores begrijpt en mensen nemen je sneller serieus. Een arts heeft het liever over een ‘wisselvallig psychosomatisch ziektebeeld’ dan over ‘vage klachten’. Het komt op hetzelfde neer, maar het eerste klinkt net wat geleerder. Net een tandje serieuzer. Over het algemeen is jargon echter af te raden. Zeker in een webtekst die zich richt op een brede doelgroep, is het zaak om ingewikkelde vaktermen te vermijden. Makkelijk schrijven is voor veel vakidioten een moeilijke opgave. Maar het is wel leerzaam en confronterend.

Zonder verhullende jargon, blijft namelijk alleen de naakte waarheid over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *