Beleefd

Moet ik jou als u aanspreken?

“Moet ik de mensen op mijn website met u aanspreken?” Die vraag krijg ik vaak als webschrijver. Ik kies ervoor om deze vraag niet te beantwoorden. Niet omdat ik zo onaardig ben, maar de aanspreekvorm is bepalend voor de uitstraling van je website. De aanspreekvorm moet bij je passen. Tutoyeer je mensen snel? Als je zelf iemand direct me je aanspreekt, dan is het merkwaardig om op je website afstandelijk te schrijven. Omgekeerd geldt hetzelfde. Kortom: de aanspreekvorm moet bij jouw karakter, jouw bedrijf en jouw website passen.

Is tutoyeren commercieel?

OnbeleefdVerkoop je rollators? Dan is de u-vorm aan te raden. Verkoop je speelgoed? Dat is lastiger. Is het kind dat het speelgoed krijgt ook de koper? Of is dat toch opa en oma? Belangrijker dan je lezer of je doelgroep is een eigen, persoonlijke en authentieke stijl. Niet iedereen is het daar mee eens. “Maar tutoyeren is toch niet commercieel?” Of “Maar ik wil wel als een serieus bedrijf overkomen!” Dat kan. Maar, wat is een commercieel of serieus bedrijf? Is het als zzp’er of eenmanszaak niet verstandiger om open kaart te spelen? Dus geen wij-vorm als eenmanszaak, maar gewoon de ik-vorm. Als jij je bedrijf bent, wie is dan die ander waar je over spreekt?

Kies je eigen pad

Enfin, zelf heb ik bouwjaar 1977. Ik voel me meer op mijn gemak als ik mensen mag tutoyeren. Daarom spreek ik jou nu ook met jij aan. Is het onbeleefd? Of valt het wel mee? Dit is geen pleidooi voor de je-vorm, maar een pleidooi voor een oprechte aanspreekvorm. Wees eerlijk. Laat je niet leiden door wat de buurman doet, maar kies je eigen pad.

Voor de twijfelaars nog wat stof om over te peinzen:

1. Grote bedrijven (banken, verzekeraars) gebruiken meer en meer de je-vorm. Eenpitters vousvoyeren vaker.
2. Hoe spreek je mensen zelf het liefste aan?
3. Door te tutoyeren kun je mensen raken, met de u-vorm is dat lastiger.
4. De je-vorm kan als respectloos worden ervaren.
5. Tutoyeren is niet hetzelfde als jong, Popie Jopie of trendy.
6. Vousvoyeren is niet hetzelfde als oud, saai en ouderwets.

6 gedachten over “Moet ik jou als u aanspreken?

 1. Ik gebruik ook het liefst ‘je’. Maar sommige mensen horen nu eenmaal liever ‘u’.
  Het belangrijkste? Consequent zijn. Niets vervelender dan u en jij door elkaar te zien kronkelen. En ook de grote U levert bij mij ergernis op. Veel mensen denken nog dat ze pas beleefd zijn als ze U met een hoofdletter schrijven, middenin een zin. Niet dus!
  Hier lees je meer over u of jij, mét handig trucje om te kiezen:
  http://www.schrijf.be/copywriting_tips_uofjij.htm

 2. Hallo René,
  Leuk onderwerp, leuk artikel, waar ik het helemaal mee eens ben. Nog een aanvulling van een 59-jarige (zonder website). Ik begin me oud te voelen als mensen mij met ‘u’ aanspreken op straat of in winkels. Als mensen mij met ‘jij’ aanspreken, voel ik me jonger en dat vind ik prettiger.

 3. Laatst werd ik weer eens consequent met “U” aangesproken in een langer gesprek.
  Gek genoeg vond ik dat in het gesprek met een man, die een paar jaar ouder is dan ik,
  best prettig. U en jij, het hangt ook af van de sfeer van het gesprek. Hoe loopt het gesprek,
  luistert de ander naar je, enz. Dan maakt u of jij niet zoveel uit, is mijn ervaring.

 4. Ja, dit is de eeuwig prangende vraag :). Een die helaas ook niet te beantwoorden is, het hangt er maar van af.

  Vousvoyeren is de veilige optie: je stoot er niemand mee voor het hoofd. Tegelijk mis je daardoor het persoonlijke karakter van aanspreken met je en jij.

  Zoals je zegt, steeds meer grote bedrijven gebruiken je/jij, het lijkt beter bij de huidige tijd te passen. Overigens niet in Vlaanderen denk ik, daar zal het wel not done zijn, aangezien mensen elkaar gewoonlijk met u aanspreken.

 5. De ING bank schakelt,zodra ze zich richt tot ZZP-ers, meteen over van de ”u” naar de jij-vorm. Ik vind dat heel merkwaardig en het komt op mij nogal neerbuigend over. Ik vind het ook heel raar als ik als burger door de overheid met ‘jij’ wordt aangesproken. Als ik binnen mijn bedrijf te maken heb met opdrachtgevers schakel ik pas over op de jij-vorm zodra de opdrachtgever dat doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *