Back to full colour with a bang today. The sky was looking particularly pretty this evening so we drove out to a field which I spotted whilst driving the other day to do a quick shoot.

Strobist:
YN460II on full power into shoot-through umbrella, camera left.

My Site | Twitter

Moeten tekstschrijvers een eigen schrijfstijl hebben?

Tekstschrijvers ontwikkelen een eigen schrijfstijl. Ik ook. Zo wissel ik regelmatig lange zinnen af met een korte zin. En wist je dat ik vaak halverwege een alinea een vraag stel? Dat werkt. Mensen zijn benieuwd naar het antwoord en lezen na een vraag vlug door. Nog een goede tip: de dubbele punt. Je kondigt iets belangrijks aan en dat geeft aan dat de tekst die volgt na de dubbele punt van belang is. Natuurlijk gebruik ik ook regelmatig een opsomming.

Een opsomming heeft 5 belangrijke voordelen:

  • Trekt de aandacht.
  • Onderstreept de kernpunten.
  • Maakt je tekst visueel aantrekkelijk.
  • Zorgt voor overzicht.
  • Vat je betoog samen.

schrijfstijl tekstschrijvers

Schrijven op de automatische piloot werkt niet

Bovenstaande tips werken prima, maar natuurlijk hoef je niet alles te geloven wat ik schrijf. Schrijven is wat anders dan het dichten van een sonnet: er zijn geen vastomlijnde regels. Ik merk wel, hoe langer ik schrijf, hoe meer vaste patronen ik ontwikkel. Dat lijkt goed, maar toch is er ook een valkuil. Een rigide schrijfstijl is niet gewenst. Schrijven op de automatische piloot werkt niet. Nee? Nee, echt niet. Mijn woorden vertellen uiteindelijk het verhaal van mijn opdrachtgever, het zijn niet mijn eigen zielenroerselen.

schrijfstijl

Herkenbare schrijfstijl werkt voor romanciers

Een herkenbare schrijfstijl is voor de romanschrijver een voordeel. Als lezers het hebben over “een typisch Grunberg-boek”, dan heb je het als auteur niet slecht gedaan. Maar geldt dat ook voor tekstschrijvers? Moeten zij ook een herkenbare schrijfstijl hebben? Een beetje eigenheid vind ik goed. Als tekstprofessional heb ik een herkenbare schrijfstijl, want dat waarderen opdrachtgevers. Ze huren mij niet voor niets in.

schrijfstijl 4

Flexibele schrijfstijl versus herkenbare schrijfstijl

Maar hoeveel eigenheid stop ik in een tekst? Dat hangt af van de opdrachtgever. Voor een incassobureau, hanteer ik een minder frivole schrijfstijl dan voor een marketingbureau. Klinkt, logisch toch? Een goede tekstschrijver heeft een herkenbare schrijfstijl, maar is wel flexibel genoeg om de stijl per opdrachtgever aan te passen.

Vind jij het goed als een tekstschrijver een herkenbare schrijfstijl heeft? Of juist niet?

 

Ik hoor graag je mening!

2 gedachten over “Moeten tekstschrijvers een eigen schrijfstijl hebben?

  1. Ik vind een eigen stijl fijn. Dat betekent niet dat je als schrijver slechts een stijl hebt. Zeker voor diegene zoals jij die verschillende vormen beheersen, is het prettig dat je herkenbaar bent in verscheidenheid.
    En natuurlijk luister je goed naar je opdracht gever maar het jouw vakmanschap en creatie. Succes en plezier gewenst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *