Grammaticapolitie

Te veel of teveel spelfouten?

 

Sommige spellingsregels zijn heel makkelijk, maar toch lukt het mensen om ze niet op te volgen. Nog gekker: bij sommige woordcombinaties maken hoogopgeleiden meer fouten dan laagopgeleiden. En nee, dat is geen tikfout. In kwaliteitskranten zie ik bijvoorbeeld steeds vaker ‘teveel’ als daar ‘te veel’ hoort te staan. Wat is de regel? De regel is zoals gezegd heel eenvoudig. Als te veel ‘meer dan nodig’ betekent, dan schrijf je het los. Twee woorden = los. Klaar.

Een teveel aan taalnazi’s

FacebookDus: ‘Ik eet nooit te veel drop’. Of: ‘Te veel zeuren over spelling is stom.’ Teveel aaneengeschreven betekent het/een overschot. Het is dan een zelfstandig naamwoord. Je herkent ‘teveel’ aan het woordje ‘een’ of ‘het’ ervoor. Dus: ‘Het teveel aan taalnazi’s richt Facebook ten gronde.’ Of: ‘Een teveel aan voorbeelden doet mijn hoofd duizelen.’ Helder? Mooi!

Beruchte spatiefout vermijden?

Dan de 1-miljoen-euro-vraag: waarom gaat dit zo vaak fout? Mijn these is dat de meeste mensen de beruchte spatiefout willen vermijden. In het Nederlands schrijf je samengestelde woorden aan elkaar. Dus: marketingbureau, langetermijnplanning of het welbekende ‘hottentottententententoonstelling’. Steeds vaker schrijft men samengestelde woorden los. Google maar eens op zoekmachineoptimalisatiebureau. Geen bureau dat zich zo noemt, terwijl het wel de juiste schrijfwijze is.

Houd het simpel

De mensen die ‘teveel’ schrijven, maar ‘te veel’ bedoelen, willen waarschijnlijk de spatiefout vermijden. Ze vergeten echter dat ‘te veel’, een andere betekenis heeft dan ‘teveel’. Niet duidelijk? Houd het dan lekker simpel. Als te veel ‘meer dan nodig’ betekent, dan schrijf je het los. Teveel alleen gebruiken als er ‘een’ of ‘het’ voor staat.

 

 

5 gedachten over “Te veel of teveel spelfouten?

 1. (…) bij sommige woordcombinaties maken hoogopgeleiden, meer fouten dan laagopgeleiden.

  (…) Ze vergeten echter dat ‘te veel’, een andere betekenis heeft dan ‘teveel’.

  Die komma’s horen daar niet te staan. Punt.

 2. De eerste ben ik met je eens: direct aangepast. Bij de tweede hoor ik wel een adempauze en plaats ik een komma. Lekker. Puh 😉

  ps. Wanneer je wel of geen komma plaatst is niet altijd eenvoudig te bepalen. Wat dat betreft is ´te veel´ en ´teveel´eenvoudiger, want eenduidig.

 3. Het ergste vind ik nog wel dat een correct (aan elkaar) geschreven woord (zoals bijvoorbeeld: heftruckopleiding) door Google niet wordt gevonden, waarop de zoekreus doodleuk voorstelt of je misschien: ‘heftruck opleiding’ bedoelde.

  Zo draagt Google bij aan het explosief groeiend aantal spelfouten op het internet (en daarbuiten).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *