website laten maken

Hoe vrij is de zzp’er?

 

Ik had geen vervelende baas, mocht mijn eigen tijd indelen en had het redelijk naar mijn zin. Het uiteindelijke zetje om ondernemer te worden kreeg ik door een trainer van een cursus die ik volgde. Hij zei: “Uiteindelijk moet je iets doen waar je hart sneller van gaat kloppen.” Mijn hart klopte sneller van veel dingen, maar niet van mijn werk. Mijn halve plannen werden hele besluiten. Ik startte mijn eenmanszaak.

Een zzp’er is zijn onderneming

Als zzp’er heb je een mini-onderneming. En die mini-onderneming: dat ben je dus helemaal zelf. In die zin ben ik nu veel onvrijer, want je werk houdt nooit op. Ik kan mij niet heugen dat ik langer dan 2 dagen mijn e-mail niet bekeek. Vakanties meegerekend. Mooi was die tijd dat ik als loonslaaf op vakantie ging. Dan ging de knop om. Een week. Twee weken. En soms drie lange weken liet ik niets van mij horen en dat was ook volstrekt normaal. Misschien dat het nu wel zou kunnen, maar het is nog nooit bij me opgekomen om dagenlang onbereikbaar te zijn. Maar ben ik nu vrijer, omdat ik op vakantie doorwerk? Dat lijkt me niet. Dus nogmaals: hoe vrij ben je als zelfstandige, wanneer je evenveel of meer werkt als iemand in loondienst?

Twijfelende vrouw

Vrijheid om te kiezen

Vrijheid is voor mij vooral een gevoel, een gevoel dat niet op objectieve feiten is gebaseerd. Ook zzp’ers voeren soms rotklusjes uit. Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met tijdsdruk, deadlines en administratief gedoe. Kortom: het werk is niet altijd leuk. We leven in een geldeconomie en of je nu voor een baas werkt of niet: iedereen moet euro’s verdienen om te overleven. Voor mij is het grootste verschil het gevoel van vrijheid om zelf te kiezen wat ik doe.

Ik weet wat ik kan en het voelt goed om mijn passie te vervullen. Klopt mijn hart sneller van het werk dat ik doe? Laat ik eerlijk zijn: soms wel, maar natuurlijk niet altijd. Maar ik begrijp de woorden van mijn trainer en heb nog nooit spijt gehad van mijn besluit. Vrijheid is voor mij onbetaalbaar.

De vrijheid om te kiezen wat je wilt, zelfs al doe je soms liever wat anders.

2 gedachten over “Hoe vrij is de zzp’er?

  1. Kiezen, ernaar handelen en loslaten.
    Het is niet altijd gemakkelijk om als zzp’er ook écht vakantie te hebben. Het vraagt om een goede planning. Als ik geen vervanging heb, kies ik ervoor om in plaats van twee weken aaneengesloten, één of twee keer per jaar een weekje vrij te nemen of op vakantie te gaan.
    Ook belangrijk: als je eenmaal op vakantie bent, handel er dan ook naar. ‘Out of office’ aan en dan loslaten. De eerste keer mislukte dat volledig, maar bij de tweede keer kon ik vanaf vakantiedag twee al genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *