Aanbieding

Opdracht nodig? Schrijf geen offerte!

 

Zwoegende zzp´ers leren met vallen en opstaan. Ik ook. Zo heb ik altijd gedacht dat offertes belangrijk zijn. Een offerte biedt de opdrachtgever inzicht in de kosten, een tijdspad en is een kans voor mij als opdrachtnemer. Onzin. Offertes, naar mijn bescheiden mening, kun je het beste helemaal niet schrijven. Tenminste, niet als je tekst, advies, of een andere complexe dienst aanbiedt.

1. Wat zegt een lage prijs over de kwaliteit?

Mijn Unique Selling Point is niet dat ik bodemprijzen hanteer. Nee, ik probeer mij te onderscheiden door inlevingsvermogen, inzet en kwaliteit. Die laatste kenmerken zie je niet terug in een offerte. Het betekent niet dat over mijn prijs niet te onderhandelen valt, het is alleen niet het punt waarop ik mij wil onderscheiden van collega-tekstschrijvers.

2. Hoe verloopt de samenwerking met de opdrachtgever?

Dé ideale tekst bestaat niet. Ik werk altijd samen met de opdrachtgever. Om de best mogelijke tekst voor mijn opdrachtgever te schrijven, is zijn of haar input onmisbaar. Weet iemand al exact wat hij of zij wil? Of moet ik als pseudo-psycholoog opereren om dat uit te dokteren? Kortom: als ik kan schatten hoe de samenwerking verloopt, pas dan kan ik een correcte tijdsschatting maken.

3. Waar gaat de tekst nu echt over?

Niet zelden krijg ik een aanbod: ´Wat kosten 10 pagina´s over ..?´ Vroeger offreerde ik dan verschillende bedragen. Ik stak tijd en energie in het verzinnen van allerlei mogelijkheden. Zinloos. Pas als ik precies weet wat er geschreven moet worden, kan ik een indicatie geven van de kosten. Geen seconde eerder.

4. Levert een offerte wat op?

Ik concurreer niet op prijs, dus ik doe niet aan woordprijzen of andere gekkigheid. Ik lever waar voor mijn geld en hoeveel geld dat is, hangt af van de waren die men wenst. Ik verkoop geen worst, ik ben ook geen letterfabriek, ik verkoop op maat geschreven teksten. Voor die complete dienstverlening, betaal je een totaalprijs.

Kortom, voor het schrijven van een goede offerte heb ik informatie nodig. Informatie inwinnen kost tijd. Als ik weet met wie ik samenwerk en als ik precies weet wat de bedoeling is, pas dan geef ik met liefde een precieze prijsindicatie. Dat doe ik dan niet in de vorm van een offerte, maar bij voorkeur in de vorm van een opdrachtbevestiging. Werken offertes voor jou wel goed? Blijf dan vooral offreren. Als je offertes weinig rendement opleveren, schrijf dan eens een tijdje geen offertes. Wie weet levert het je wel werk op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *