Google

Google houdt van je.

 

Het is menselijk om op te kijken tegen dingen die we niet snappen. Dat lijkt de reden dat mensen zich graag SEO-specialist, SEO-expert of SEO-tekstschrijver noemen. Als leek weet je niet precies wat die gasten uitvoeren. Iets met linkjes? Iets technisch met compuuuuters? We weten het niet. Wat mensen wel denken te weten is dat zoekmachine-optimalisatie onmisbaar is om gevonden te worden door Google. Dat is niet zo. Sterker nog: hoe meer ik van SEO weet, hoe meer ik het belang van optimalisatie relativeer. Nog een stapje verder: te veel optimalisering kan zelfs schadelijk zijn voor je vindbaarheid. Ik verklaar me nader, uiteraard in begrijpelijke taal.

Inhoud scoort, trukendoos faalt!

De typische SEO-techneut ziet Google en andere zoekmachines als een vijand die ze moeten verslaan. Wat ze doen? Alles, als het maar een ingewikkeld klinkende Engelse term heeft. Linkbuilding, alt-tag, title page, descriptions en nog een riedel jargon. Maar make-up alleen maakt een vrouw niet mooi. Google wil dat je iets biedt wat de lezer boeiend vindt en graag deelt met zijn echte vrienden van vlees en bloed. Niet meer, niet minder dan dat. En het goede nieuws is: dat lukt steeds beter. Na de Google Penguin- en Google Panda update (welk dier volgt?), lukt het de zoekmachinereus steeds beter het kaf van het koren te scheiden. Simpel gezegd: inhoud scoort, de technische trukendoos faalt.

Mooie jurk of felrode lippenstift?

Als je wilt dat je zakelijke website gevonden wordt, en dat wil vrijwel iedereen, dan kun je beter Google je liefde verklaren. Hoe? Heel simpel, gewoon aardig zijn voor je nieuwe vlam. Complimentjes uitdelen, nieuwtjes delen en misschien zelfs wel je grootste geheim. Aandacht is fijn. En ja: de zoekmachinegigant heeft ook gevoel. Een voorbeeld. Vier jaar terug vertelde ik op deze site dat ik in de herfst wel eens neerslachtig was. Niks optimalisatie, nul linkbuilding, niks, nakkes, nada. Wat bleek? Mijn boodschap kwam aan. Concreter: mensen lazen het artikel uit, reageerden en deelden het met vrienden. Daardoor sta ik na 4 jaar nog steeds in de top-drie met het zoekwoord ´herfstdepressie´. Iedere herfst komen er pakweg 1.000 bezoekers op deze niet-geoptimaliseerde pagina terecht.

Google je nieuwe liefde

Als je wilt dat je website beter scoort in Google, kun je beter eerst focussen op de inhoud en je daarna pas richten op de vorm. Wat wil ik nu zeggen? Mijn stukje over ´herfstdepressie´zou ik anno nu iets anders hebben geplaatst. De boodschap was gelijk gebleven, maar ik had wel wat SEO-technieken toegepast. Een pakkende ´title page´, een ´description´ en waarschijnlijk ook een video. Daardoor zou mijn stukje misschien niet op plaats 2, maar op de eerste plaats staan. Misschien, want zeker weten doe ik niet. Zoekmachine-optimalisatie is een handig hulpmiddel, geen doel op zich.

Kortom, beschouw Google als je nieuwe liefde en doe samen leuke dingen. Praat, deel geheimen en vertel ze over de dingen die je raken. Doe je niet anders voor dan je bent, speel geen spelletjes.

Google houdt van je. Altijd.

7 gedachten over “Google houdt van je.

 1. Dag Andreas, het doet me plezier om zoiets te lezen. De gebruiks- en leesvriendelijkheid van je website vind ik ook véél belangrijker dan alle codes en trucjes die je erachter steekt. Want wat ben je ermee dat iemand op je website terechtkomt, als hij dan even snel weer wegvlucht? Goed om te zien dat er nog mensen met gezond verstand zijn. 🙂 Ik ben benieuwd wat jij van onze pagina over ‘scoren in Google’ vindt? http://schrf.be/1blaIDe

 2. Beste Andreas

  Dit verhaal heb ik inderdaad in Nederland jaren uitgeprobeerd op 10 tallen websites en hoe simpeler hoe hoger, zonder veel trucs, goede tekst en een goede Url.
  Nu ben ik het in Duitsland aan het proberen, omdat we zonodig een restaurant over moesten nemen, hele zomer geen site nodig gehad omdat er zoveel toeristen waren en nu wel omdat rustiger wordt.
  De “Duitse ” Google reageerde anders dan de “Nederlandse”.
  Dat probleem had ik ook al tussen de Engelse en Nederlandse versie.

  Mit freundliche Grüße
  John de vreugd

 3. Onze zoekmachine optimalisatie (SEO) diensten zijn ontworpen om de zichtbaarheid te verhogen binnen de algoritmische (“natuurlijke”, “organisch” of “vrije”) zoekresultaten om kwalitief en gericht verkeer te leveren naar uw website. We zijn een full-service internet marketing bureau en specialist in SEO optimalisatie en de #1 op het gebied van internet marketing in Nederland. Het optimaliseren van uw website is ons dagelijks werk. Zoekmachine optimalisatie bureau SEO SNEL. https://seo-snel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *