Digitale dementie

Maken computers kinderen dom, dik en depri?

 

Het boek ‘Digitale Dementie’ van Manfred Spitzer leest als een pamflet. De boodschap: te veel computeren maakt ons vergeetachtig, dom en ongelukkig. De ongenuanceerde ondertitel van het boek luidt: “Hoe wij ons verstand kapotmaken.” Het boek is in ieder geval duidelijk. De vraag is: heeft professor Spitzer een punt?

Digitale Dementie gaat vooral over kinderen. Volwassen worden geacht zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. En net als bij alle andere genotsmiddelen, lukt dat de één beter dan de ander. Al is het boek van de geleerde Duitser wat eenzijdig, die eenzijdigheid maakt zijn centrale boodschap niet minder verontrustend.

Moeten we babyborrels houden of kindercafés openen?

Digitale dementie kinderenDat de digitale revolutie nadelen heeft voor jongeren, dat staat volgens mij wel vast. Ik las het vandaag nog: kinderruggetjes groeien massaal krom, kinderen worden steeds dikker. Vervelend, maar wat doen we er aan? De oplossing is volgens mij niet om kids zoveel mogelijk beeldschermpret te gunnen. Alcohol is ook geaccepteerd in onze cultuur en de overmatige consumptie ervan geeft nadelen. Gaan we om die reden babyborrels houden of openen we kindercafés? Nee, we verbieden alcohol en hopen dat zij er op volwassen leeftijd goed mee omgaan.

Wijze woorden schrijf ik vooral voor mijzelf

Digitale consumptie verbieden voor kinderen is volgens mij niet mogelijk, noch gewenst. Maar we hoeven het ook niet te stimuleren. Scholen moeten hun geld investeren in kleinere klassen, niet in dure en vooral overbodige technische snufjes. Ouders dienen zelf het goede voorbeeld te geven. Vaker ´offline´ spelen met je kind en minder naar een beeldscherm turen. Wijze woorden. Bovenstaande wijze woorden schrijf ik natuurlijk vooral voor mijzelf. Als vader van 2 kinderen én online professional voel ik mij als geen ander door de Duitse professor aangesproken.

Potlood en gum ook niet zaligmakend

Manfred Spitzer
Manfred Spitzer

Vaak draaft Manfred door, waarschijnlijk uit angst voor het onbekende. Dat Duitse kinderen meer tijd op sociale media doorbrengen dan op school actief zijn, dat lijkt mij een rekenfoutje. Kan gebeuren: ook den ouderwetse potlood en gum zijn niet zaligmakend. Dat ouders en onderwijzers kinderen verantwoord computergebruik moeten leren, dat toont het boek in mijn ogen wel aan. Verantwoord gebruik van digitale middelen lijkt mij  beter, dan het botweg verbieden ervan.

Geef je les of ben je ouder? Kopen dat boek! Of koop het e-book. Ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *