sociale media

Overleven zonder sociale media

Je leest het vaak op sociale media websites als LinkedIn, Twitter en Facebook: social media is onmisbaar. Doorgaans is de conclusie: sociale media is geweldig en wie er niet aan mee doet laat omzet liggen. De dommerds. Maar is dat wel zo? Het is niet verwonderlijk dat designerbrillen en rode broeken hun eigen koopwaar aanprijzen. En waar prijzen ze hun koopwaar aan? Juist, op diezelfde sociale websites. Kortom, men preekt voor eigen parochie. Nu is er niets mis mee om te geloven in je eigen product of dienst. Dat doe ik ook. Wat mij stoort is de gedachte dat sociale media voor ieder mens en voor ieder bedrijf even nuttig en zinvol is. Sterker nog: dat het een eerste levensbehoefte zou zijn.

Iets met internet doen?

Mijn kapster vroeg haast wanhopig of ze ‘Ook iets met internet moest’. Ze hoorde ‘het’ overal en was bang de boot te missen. Voor de goede orde: de kapperszaak loopt als een trein. Met waarneembare angst in haar stem gaf ze aan niet al te veel tijd te hebben. Ze werkt 60 uur in de week, heeft kinderen en ook nog eens een hartgrondige hekel aan ‘computers’. Moet zo iemand gedwongen worden om te kwetteren op Twitter? Voor dag en dauw status updates de virtuele wereld in slingeren? Alsjeblieft, zeg. Social media kán fantastisch werken, maar er zijn ook andere manieren aan je omzet te komen.

Computer-tot-computerreclame

FacebookMond-tot-mondreclame werkt voor veel kleine zelfstandigen nog steeds het beste. En dat sommige klanten daar computer-tot-computerreclame van maken; het zij zo. Als je omzet wilt verhogen, dan kán online marketing een perfect middel zijn. Daarvoor is wel een tijdsinvestering nodig. Voor mij persoonlijk werkt het geweldig en ik vind het nog leuk ook. Maar laten we onszelf niet wijsmaken dat Twitteren, Linkedinnen of Facebooken voor iedere ondernemer een eerste levensbehoefte is. Heus, beste marketingjongens en meisjes, er lopen mensen in de aardse wereld rond die zonder kunnen. Ik ken ze. Ik spreek ze. En weet je wat? Sommige van hen zijn echt beter af zonder sociale media.

 

 

Leuke column? Deel deze boodschap met je virtuele vrienden via Facebook, Twitter of Linkedin. Mijn dank is groot! Of print het uit en geef het aan de ondernemer die niets van ‘computers’ moet hebben. Ook goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *