Sociale media te veel?

Sociale media: consumeer of produceer je te veel?

Sociale media te veel?

Wie ‘iets met communicatie’ doet weet: je hebt een ‘zender’ en een ‘ontvanger’. De zender zendt informatie, de ontvanger ontvangt. Tot zover niets geks. Sociale media heet sociaal, omdat er interactie is tussen de zender en ontvanger. De ene keer heb je iets te melden, de andere keer lees je zinvolle informatie. Dat klinkt eenvoudig, maar toch zijn er valkuilen. Simpel gezegd: de één praat te veel, de ander luistert te veel. Om als ondernemer sociale media effectief in te zetten, zul je moeten weten of je vooral consumeert of produceert. Luister je te veel en praat je te weinig of is het net andersom?

Van hot naar her gaan op het web.

Surf je van Facebook, naar Twitter via LinkedIn en terug? Dan ben je een passieve internetter. Een consument die als een veertje van hot naar her door het wereldwijde web zweeft. Hier een retweet, daar een comment, en voor je het weet heb je weer 2 uur effectief om zeep gebracht. Dan de producent.

Ben jij een ondernemer die al zijn tweets automatisch doorplaatst naar andere media? Dump jij je blogs op talloze fora, zonder antwoord te geven op gestelde vragen van je lezers? Stuur je meer berichten de virtuele wereld in, dan je ooit zou kunnen lezen? Geef maar toe: je bent een producent!

Facebook verslavend

Sociale media een afstandsbediening?

Wie alleen consumeert gebruikt het internet als een afstandsbediening. Je drukt en klikt je een ongeluk, maar verdoet alleen maar tijd. Wie enkel produceert is als een radioproducer. Je slingert alles de ether in, maar krijgt zelden respons. Dat kan slimmer. Drie tips voor de consument. 1. Wees selectief met de sites die je bezoekt. 2. Voorkom doelloos surfgedrag. 3. Maak je eigen regels, maak ze  concreet en houd je er aan.

En natuurlijk ook 3 tips voor de producent. 1. Geef altijd antwoord op mensen. 2. Zend alleen waardevolle informatie. 3. Geef boodschappen van anderen door aan derden.

Al met al gaat het om het vinden van de juiste balans. Sociale media is niet anders dan het echte leven: wie in balans is, presteert beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *