Foutje

Hoe voorkom je tikfouten?

Al ben ik van beroep webschrijver, ik schrijf niet foutloos. Een spatie te veel, een punt op de verkeerde plek, een tikfout is zo gemaakt. Hoe voorkom je die vervelende slordigheden? Natuurlijk gebruik je de spellingchecker en het liefst laat je een ander de tekst redigeren. Maar zijn er nog andere trucjes om tikfouten te voorkomen? Dingen die je zelf kunt doen?

Hieronder een aantal tips:

1. Kijk je tekst na in een ander lettertype.

Als gewoontedier schrijf ik altijd alles in Verdana. Bij het nakijken zet ik de tekst in Arial of Times New Roman. Je zult zien: in een ander lettertype vallen fouten sneller op!

2. Verander de lettergrootte bij het nakijken.

Zelf zet ik alles twee keer zo groot, maar misschien helpt een minuscuul lettertype ook wel?

3. Leg je tekst weg en controleer op een later tijdstip.

Als je meteen gaat checken, lees je snel over foutjes heen.

4. Print de tekst.

Op papier zie je onvolkomenheden meteen. Echt? Niet milieuvriendelijk, maar het werkt wel.

5. Lees de tekst rustig hardop.

Je spoort niet alleen foutjes op, je merkt ook meteen of je tekst lekker loopt.

Heb jij nog een goede tip om tikfouten te voorkomen? Laat je gouden tip als reactie achter. Waren bovenstaande tips nuttig? Deel dit blog dan met je volgers!

En vergeet niet:

foutje 2

17 gedachten over “Hoe voorkom je tikfouten?

 1. Heel goede tips Andreas! Ik zal ze in mijn blogje (bijna klaar: ben nog aan het nalezen) niet noemen (anders is het net of ik ze gepikt heb), maar deze tips werken echt.

 2. De belangrijkste tip mis ik nog in de opsomming: laat je tekst lezen door vreemde ogen. Door een ander dus. Het liefst iemand die thuis is in stijl en spelling. Als je zelf lang in een tekst zit, word je bedrijfsblind. Je ziet de fouten niet meer.

 3. Dubbele spaties corrigeer je heel snel door de zoek- en vervangfunctie in Word. Je laat dubbele spaties opsporen en vervangt ze door een enkele spatie.

 4. Lees je blok of artikel achterstevoren. Woord voor woord als je tijd hebt. Zin voor zin werkt ook al redelijk. Doordat de structuur van je tekst niet van belang is, heb je meer oog voor details.

 5. Via autocorrectie kun je veel terugkerende typfouten automatisch laten vervangen door het juiste. Voorbeeld: typ je van heel vaak als vna, zet in autocorrectie vna en laat het vervangen door van.
  Ik gebruik dit ook voor lange woorden, of afkortingen of voor woorden die hoofdletters hebben, zoals namen van mensen, landen of organisaties. het werkt echt supersnel en foutloos!

 6. Haha, ik dacht dat het ging over het voorkomen van tikfouten – niet het genezen ervan. 🙂

  Mijn steentje: geconcentreerd werken. Dus geen muziek aan en geen andere dingen op mijn scherm. Helemaal met mijn gedachten bij de klant en de tekst zijn.

 7. Als er iets storend is, is dat er fouten in een tekst staan met woorden die eindigen op een “d” “t” of “dt”. Om deze fouten op te sporen doe ik het volgende: nadat ik mijn tekst geschreven heb, zoek ik met de zoekfunctie in Word de volgende woorden:
  – houd
  – word
  – bied
  – beteken
  – vind
  – gebeur
  – bepaal
  Op deze manier loop ik al deze woorden die soms op een “d” of “t” of “dt” eindigen nog even na en kan ik checken of ik ze goed heb geschreven. Dit werkt voor mij erg goed. Mochten jullie mijn lijstje nog aan kunnen vullen, dan hoor ik dat graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *