bijvoeglijk naamwoorden

Schaf het bijvoeglijk naamwoord af!

 

Steeds vaker zie ik nutteloze bijvoeglijke naamwoorden. Lafjes staan ze voor hun zelfstandige broers en zussen. Wat voegen ze toe? Steeds minder. Tijd voor actie. Tijd om de bijvoeglijk naamwoorden af te schaffen!

Volkskrant

Een voorbeeld. Vandaag lees ik in de Volkskrant: “Een vlaktakstarief van 36,5 procent is gunstig voor de hardwerkende Nederlander met middeninkomen.” Juist. En hoe zit het met de lanterfanterende Nederlander met een middeninkomen? Het bijvoeglijk naamwoord ‘hardwerkend’ is hier volstrekt misplaatst. Afschaffen dus!

Ben ik een hardwerkende Nederlander?
Ben ik een hardwerkende Nederlander?

 

Veel van die niks-toevoegende-naamwoorden staan overbodig te wezen in de supermarkt. Vroeger was alles beter of in ieder geval veel eenvoudiger. In de Appie zag je: vla, pleepapier en een rol mariakaakjes. En nu? Nu moet je kiezen tussen 2,3 en 4-zijdig toiletpapier. Hoeveel lagen zijn genoeg? En wat is er eigenlijk mis met zelf vouwen? Te lastig? Vla is niet meer simpelweg bruin of geel, maar je hebt boerenvla, rechtsdraaiend, cholesterolverlagend of alles tegelijk. En die mariakaakjes? Die koekjes noemen ze nu ‘crunchy classics’, maar de inhoud smaakt nog steeds nergens naar.

vla

Het ergste bijvoeglijk naamwoord? Dat is natuurlijk ‘natuurlijk’. Het zegt niets, maar staat overal. Natuurlijke drop, natuurlijk reinigingsmiddel, natuurlijke hondenbrokken, alles is maar natuurlijk.

Kortom: schaf die vervelende, nutteloze, nietszeggende, overtollige bijvoeglijke naamwoorden AF!

6 gedachten over “Schaf het bijvoeglijk naamwoord af!

  1. Ik denk er net zo over, vooral tijdens het boodschappen doen en tijdens het kijken naar reclames. Het is allemaal overbodig en uitsluitend om de consument te lokken ‘natuurlijk’. 😉

  2. Dag Andreas

    Wees gerust: je zuiderburen denken er nét zo over! Waarom ook spreken van ‘heerlijke popcorn’ en ‘lekkere mosseltjes’? Alsof dat een troef is, omdat je doorgaans ‘slechte popcorn’ en ‘vieze mosseltjes’ krijgt?! Bijvoeglijke naamwoorden zijn inderdaad vaak overbodig. Bij Schrijf.be kiezen we ervoor om ze in zulke gevallen te bannen. En om dan volop in te zetten op werkwoorden die …. wérken: http://schrf.be/1dHdXJg.

  3. Ik hoop elke maand op het “winnend staatslot”. Er staat immers: koop hier uw winnend staatslot. Verleidelijk schrijven zonder bijvoeglijke naamwoorden is een kunst.

  4. Je hebt het hier uitsluitend over reclame en wervende teksten, begrijp ik. Hoewel er ook in deze categorieën ongetwijfeld voorbeelden zijn te vinden waar bijvoeglijke naamwoorden krachtig worden ingezet. In fictie, bijvoorbeeld in romans, is het letterlijk en figuurlijk een ander verhaal. Bijvoeglijke naamwoorden zijn daar onmisbaar in sfeerbeschrijvingen en typeringen van personages. Dus toch nog maar even bewaren en zelfs koesteren, die bijvoeglijke naamwoorden. Gewoon zorgvuldig mee omgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *