Succes

Hoe blijf je succesvol in crisistijd?

 

Hoe blijf je succesvol in crisistijd? Ik begin maar met vertellen wat niet werkt. Als nieuwsjunk volgde ik al het nieuws. Online, offline, papier, beeldscherm: ik zoog alle actualiteiten als een natte spons in me op. Ik weet dat we in een recessie verkeren, dat de euro op instorten staat en dat onze politici verstoppertje spelen in het Catshuis. Maar wat heb ik aan al die informatie? Ik geef zelf het antwoord maar: niets. Uiteindelijk ben je als zzp’er helemaal op jezelf aangewezen. Een continue stroom van negatieve economische nieuwsberichten werkt verlammend.

Eén shot per dag

Om die reden heb ik besloten mijn dagelijkse dosis nieuws aanzienlijk terug te schroeven. Ik mag nog één shot per dag. Ik lees alleen op zaterdag de krant en laat het meeste onlinenieuws aan mij voorbijgaan. Gek genoeg vertoon ik vooral plezierige afkickverschijnselen. Ik ben productiever, positiever en meer ontspannen.

En dat ik nu niet weet of de Spaanse rente vandaag al boven de 6% is opgelopen? Soit. Dat weet ik dan maar even niet. Als mini-ondernemer heb je profijt of last van de mondiale economie, maar je kunt er nu eenmaal niets aan veranderen.

Meer doen voor hetzelfde inkomen?

In plaats van angstig, passief en negatief te worden is het beter om je weinig van je omgeving aan te trekken. In een recessie moet je als ondernemer meer doen om aan hetzelfde inkomen te komen. Is dat erg? Leuk is anders, maar het heeft ook voordelen. Ik leer iedere dag weer dat ik potentiële klanten goed moet uitleggen wat mijn meerwaarde is.

Zelfreflectie zorgt ervoor dat ik mijzelf nu beter kan verkopen dan één jaar geleden. Ook heb ik mijn webstek aangepast: de site is nu veel duidelijker voor mijn bezoekers. Kortom:  naast de evidente nadelen, ervaar ik ook voordelen. Ik ontwikkel mij dankzij de crisis.

Heeft de recessie je enkel tegenslag gebracht of zie je ook winstpunten?

Een gedachte over “Hoe blijf je succesvol in crisistijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *