Ben ik een hardwerkende Nederlander?

Ik ben zzp’er, geen gefrustreerde ondernemer

Voorzitter van ZZP Netwerk Nederland Jerry Helmers hoopt dat zzp’ers meer gezien worden als ondernemers. Om die reden sluit hij zijn organisatie aan bij MKB Nederland. De tegendraadse mening van Jerry is zelden de mijne. Hoezo moeten zzp’ers meer als ondernemers gezien worden? Wat is er mis met het zijn van vakman, expert of professional zonder personeel?

Groeien, terwijl ik geen baas wil spelen?

Ik heb niet gekozen voor een kvk-inschrijving of mijn btw-nummer. Het is een verplichting van de overheid. Het enige wat ik wil doen is continu met mijn vak bezig zijn en daar zo goed mogelijk in zijn. Niets meer, niets minder. Moet ik groeien, terwijl ik nauwelijks tijd heb? Moet ik mensen in dienst nemen, terwijl ik geen zin heb om de baas te spelen? Nee, toch zeker.

Zzp’er zijn zielig?

Hetzelfde geldt voor mijn vrouw. Zij geeft al jaren Spaanse les en doet dat met veel plezier. Zij wil niet uitbreiden, zij wil haar vak goed uitvoeren. Als een groep vol zit, dan zit de groep vol. Jerry houdt ervan om zzp’ers weg te zetten als gefrustreerde mini-ondernemers. Wel een bedrijf hebben, maar geen personeel: dat is toch zielig? Niet dus. Het heeft te maken met ambitie.

Zzp’er is zijn bedrijf, ondernemer heeft bedrijf

In mijn ogen is een ‘echte’ zzp’er iemand die alles uit zichzelf wil halen. Een echte ondernemer wil alles uit zijn bedrijf halen. Anders gezegd:  een ondernemer heeft een onderneming, een zzp’er is zijn bedrijf. Dat is het cruciale verschil. Daarom wil een professional de beste zijn en een ondernemer de grootste. Het verklaart ook waarom een ondernemer naar kansen zoekt in de markt, terwijl een zzp’er liever zichzelf verbetert met een cursus. Kortom: ondernemen en freelancen hebben raakvlakken, zoals acquisitie plegen en je administratie op orde hebben, maar er zijn ook fundamentele verschillen.

Jerry Helmers is geen zzp’er

Dat maakt een professional niet ‘beter’ of ‘slechter’ dan een ondernemer, maar wel een ander type mens. Jerry Helmers is een echte ondernemer, het is daarom verstandig dat hij zich heeft aangesloten bij MKB Nederland. Ik ga niet met hem mee.

18 gedachten over “Ik ben zzp’er, geen gefrustreerde ondernemer

 1. In mijn ogen zijn er verschillende soorten ondernemers, waarbij je (als je dat belangrijk vindt) het onderscheid kunt maken tussen ondernemers met en zonder personeel.
  Volgens Wikipedia is een ondernemer ‘een persoon die zich ten doel stelt zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden. Niet altijd leidt de ondernemer ook zijn onderneming, wordt het doel gehaald of maakt de onderneming winst’. Het hebben van personeel staat daar dus los van.
  Ik noem mezelf dan ook nooit een ZZP’er, want waarom zou je in je benaming iets zetten wat je NIET hebt (ik ben ook een zelfstandige zonder leaseauto, zonder bril en zonder zoon)? Ik heb wél een onderneming en omdat ik er als enige in werk, bén ik ook mijn onderneming.

 2. Mooi gesproken, Petra (ondernemer zonder bril 😉 Ook ik vind zzp’er een nietszeggend begrip en om die reden gebruik ik het niet.

 3. Volgens mij is ieder die zelfstandig een beroep uitoefent een ondernemer, met de zelfde plichten, met of zonder personeel, ondernemen is ondernemen.

 4. Je hebt het weer mooi verwoord Andreas, ben het helemaal met je eens. De uitlatingen van heer Helmers zijn vaak nogal kort door de bocht, niet alleen over zzp’ers maar ook over vrouwelijke ondernemers in het algemeen. Laat iedereen gewoon in zijn waarde en bezig zijn met waar hij goed in is, op de manier die bij hem past. Hoezo gefrustreerde mini-ondernemer, hobbyist of gezelschapsmeisje (zijn synoniem voor secretaresse)? Ik begrijp best dat hij met zijn columns wil prikkelen, daar zijn ze voor, maar laat mensen gewoon in hun waarde.

 5. Ik ben ook al 15 jaar ZZP’er (zoals ik weer jaren later begreep) maar denk dat dit vertekende beeld o.a. is ontstaan omdat het UWV jarenlang mensen heeft gestimuleerd ondernemer te worden. Daarbij is – naar mijn idee – absoluut niet gekeken naar de talenten/ aanleg van deze mensen. Gevolg is dat er zeker ZZP’ ers zijn bij wie het ondernemen niet in het bloed zit. Ik vind dat jammer, ook omdat ik vind dat er zo veel mensen een ‘verkeerde’ richting uit zijn gestuurd.

  NB Persoonlijk weet ik wat ik waard ben en heb ook geen moeite met de term!

 6. Ik noem mezelf nooit ZZP-er, maar ZP-er (Zelfstandig professional). Voelt in ieder geval voor mij beter. Ik hecht niet zozeer aan de naam ‘ondernemer’; ik wil wel graag ondernemend zijn en volgens mij heb je dat als ZP-er en ondernemer gemeen.

 7. Ik ben het juist wel altijd eens met Jerry Helmers.

  Hij triggert ons allen om een definitie van het begrip ondernemerschap te geven. Zo heb ik hem nooit horen zeggen dat ‘iemand, die bijvoorbeeld alleen maar Spaanse les wil geven’ geen ondernemer zou kunnen zijn. Het gaat er om dat je verantwoordelijk bent voor gemaakte keuzes. Als je zelfstandig wilt zijn, dan neem je dus ook verantwoordelijkheid voor je toekomstige inkomen bijvoorbeeld. Met andere woorden: niet mopperen omdat je geen pensioen kunt sparen. Een paar weken geleden heb ik een zeer boeiende presentatie van hem gezien; hij zei letterlijk dat ‘het bakkertje op de hoek dat maar 1 brood per week verkoopt en daar tevreden mee is’ ook als ondernemer gezien mag worden. Alleen ‘het bakkertje op de hoek heeft natuurlijk geen recht van klagen als hij ontdekt dat hij DAARDOOR niet voor zijn pensioen kan sparen’.

  Als je graag pensioen wilt sparen, dan zul je daar harder voor moeten ondernemen. Dat is waar Jerry voor staat.

  Ik ben zelf vrouw en ik ben het ook heel erg eens met wat Jerry schrijft over vrouwelijke ZZP’ers die zichzelf ondernemer noemen; ik ken ze ook. Vrouwen die van alles en nog wat aan ambitie hebben maar daar geen opofferingen voor willen doen. Tja, en dát kan niet samen gaan met de ambities die horen bij ondernemerschap. Op dát moment nemen die vrouwen dus hun verantwoordelijkheid niet. Ze klagen dat ze carrierekansen missen of een opdracht niet krijgen maar zijn niet bereid om andere keuzes te maken. Jerry heeft daar absoluut een punt. Sterker nog; Jerry heeft daarin gelijk.

  Jerry laat dus juist wel iedereen in zijn waarde. Iedereen moet doen wat hij zelf wil. Maar… de vraag is of je de consequenties draagt van de keuzes. En zodra je dat niet doet, dan heeft Jerry terechte kritieken.

 8. Laat ik beginnen door te zeggen dat ik de benaming ‘zelfstandige zonder personeel’, die men koppelt aan de afkorting ZZP, ook geen warm hart toedraag. Maar de afkorting ZZP is ondertussen door nagenoeg alle partijen gekoppeld aan de ondernemer zonder personeel. Helaas ook de ‘negatieve’ interpretatie ervan. Denk aan de (nieuwe) termen ‘draaideur-ZZP’er’ en ‘schijn-ZZP’er’. Ik ben een ondernemer. Met alle risico’s van dien. Alleen heb ik geen personeel. Ik heb een andere invulling gegeven aan ZZP. Namelijk; ‘Zorgvuldig Zelfstandig Professionaliseren’

  Ik heb inmiddels wel de behoefte gekregen mijzelf (en dus mijn bedrijf) te distantiëren van de inhoud die men heeft gegeven aan de term ZZP’ers en aantoonbaar te maken dat ik een ondernemer ben. Maar dan zonder personeel. Ik heb een missie, visie en voer een uitgestippeld beleid. Weet waar ik over 5 jaar wil staan. Ik zorg voor continuïteit van mijn opdrachten en onderneming. Ik heb processen in kaart gebracht en meet deze. Monitor de kwaliteit van mijn werk en blijf verbeteren.
  Ik ben deelnemer geworden van het nieuwe keurmerk voor zelfstandigen zonder personeel; QPkeur. Alles waar ik voor sta en waar ik in geloof als ondernemer wordt hier bevestigd en gezien als een minimale norm. Ik ben geen ZZP’er meer maar een ‘QPkeur’ ondernemer. (Quality Professional)

  Neem zelf een kijkje; http://www.qpkeur.nl
  Misschien kunnen wij ‘zelfstandigen zonder personeel’ hiermee een ‘statement’ maken en onszelf profileren en wegzetten in de markt als ondernemer!

 9. Ik las ooit in een boek van een heel erg gerespecteerde Amerikaan het volgende: ‘Beloon goed gedrag met een compliment en negeer ongewenst gedrag’. Wat vinden jullie daar van?
  Groetjes van Erwin

 10. Hallo Andreas,

  Als eerste: mooi geschreven blog, goed je argumenten verwoord.

  Maar ik ben het niet met je eens. De keuze die je maakt hoe jij je ondernemerschap invult, is natuurlijk een legitieme keuze. Jij wil met je vak bezig zijn en daar zo goed mogelijk in zijn. Ook prima. Maar waar het om gaat is of je ook werkelijk staat voor ‘eigen rekening en eigen risico’. Dát is wat aan het begrip ‘ondernemerschap’ hangt en dat door de vakbonden steeds maar weer wordt opgerekt. Vakbonden willen eigenlijk helemaal niet dat ondernemerschap iets is voor ‘eigen rekening/eigen risico’. Waarom denk je dat ze praten over verplichte aov-verzekeringen e.d.?

  Het is precies de reden waarom ik lid ben bij ZZP Netwerk Nederland en heel blij ben dat ze zijn aangesloten bij MKB-Nederland. Er is nl. een groep ondernemende ZZP’ers die niet geassocieerd wil worden met de beeldvorming dat we allemaal in de rij staan bij de voedselbank of dat we niet in staat zijn om voor ons pensioen te sparen. We kunnen nl zelf die keuzes maken.

  Ondernemerschap is ook doorzetten als het tegenzit en dan komt het dus op meer aan dan ‘alleen zo goed mogelijk je vak uitoefenen’. Die ondernemende ZZP’ers hebben zich verenigd en ze willen er voor waken dat vakbonden en andere zzp-clubs de gekozen vrijheden van ondernemerschap juist willen inperken.

  Ik heb het columnboekje van Jerry met veel plezier gelezen en het enige waarde-oordeel daarin is dat hij oordeelt als mensen niet in staat zijn om de gevolgen van hun eigen keuzes te accepteren. Het is precies zoals de mevrouw Belinkitez zegt: je hebt geen recht van klagen als je je verantwoordelijkheid niet neemt.

  Greetz, Roalda!

 11. @ Roalda/Jelinkitez Dank voor jullie heldere feedback.

  Laat ik voorop stellen dat ik jullie redenatie goed kan volgen. Sterker: als je doorzettingsvermogen en je verantwoordelijkheid nemen ondernemen noemt, dan ben ik ook een ondernemer in hart en nieren.

  Ik zie echter grote verschillen tussen professionals (zoals ik) en mensen die een bedrijf ‘hebben’. Om die reden begrijp ik ook de wens niet om als zzp’er bij het mkb te willen horen. Een professional is toch geen MKB-bedrijf?

  Dat er meer onderscheid moet komen tussen de talloze zzp’ers, daar ben ik het 100% mee eens. Kijk naar de pakketbezorgers, dat zijn geen ZP’ers maar verkapte loonslaven. Ik identificeer mij niet met hen, noch met het MKB.

 12. Beste Andreas,

  Dat jij geen ambitie hebt, is je eigen keuze. Maar feit is dat al die ambitieloze ZZP-ers de verhalen in de kranten wel bepalen en daardoor ook (te veel) invloed hebben op de vorming van potentiële wet- en regelgeving. Ik ben ook aangesloten bij de club van Jerry Helmers, ik heb juist heel veel bewondering voor wat hij voor mekaar heeft gekregen in de zin van bewustzijn dat ambitierijke ZZp-ers wel hun vrijheden willen behouden en niet in een keurslijf gedwongen willen worden. Want, mensen die niet zo ambitieus zijn, hebben dan waarschijnlijk ook niet de ambitie om voor een appeltje voor de dorst te sparen. Wie gaat dat voor jou dan betalen als jij daar zelf niet toe in staat bent?

  Overigens: ik vind zzp-ers juist wel mkb-ers. Ik heb mijn eigen 1 persoonsfotobureau maar ik concurreer wel met fotobureaus waar ook mensen in dienst zijn. Dus, ik ben heel blij met aansluiting bij mkb-Nederland.

  Je stellingname over de postnl ZZP’ers in 1 van je reactie, onderschrijf ik overigens. Dat zijn schijnzelfstandigen. Maar weet je wel dat partijen als PvdA en SP voor hen bescherming willen regelen? Maar wat betekent dit dan voor mij? Ik ben ook ‘gewoon’ ZZP’er. Ik wil die bescherming niet: ik ben namelijk ondernemer. Met ambitie.

 13. Andreas, spaar jijzelf eigenlijk wel voor pensioen en betaal je een aov? Want als jij ‘gewoon je vak wilt uitoefenen’ en niet aan die andere randvoorwaarden van goed ondernemerschap voldoet, dan ben je inderdaad geen echte ondernemer.

 14. @ Daniel van Oeveren Hoezo geen ambitie? Is de beste in je vak willen zijn soms geen ambitie? De lat kan niet hoger liggen… Ik heb geen ambitie om de baas te spelen, dat is wat anders dan geen ambitie hebben…

  @ L. Beishuizen Die definitie van ondernemerschap kende ik nog niet… Werk je in de verzekeringsbranche 😉 ps. Sparen ja, aov nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *