Bange ondernemer

Mag een ondernemer bang zijn?

 

Als je onderneemt, zelfs al is het een mini-onderneming zoals mijn eenmanszaak, dan ontkom je niet aan angst. De stemmetjes in je hoofd zorgen voor twijfel en onzekerheid. ´Hoe kom ik aan voldoende opdrachten? Wat als de euro instort? Hebben die Maya´s dan toch gelijk?´. Het spreekwoord klopt. Angst is meestal een slechte raadgever.

De relevante vragen

De stemmetjes hoor ik bij iedere nieuwe stap.´Wat als het mislukt? Wat als Spanje bankroet gaat?´ Volgens mij is het belangrijk om als ondernemer de juiste vragen te stellen. Of de euro valt of niet ( en andere macro-economische vraagstukken) vind ik persoonlijk reuze interessant. Maar, in mijn mini-wereld kan ik er niets mee. De enige relevante vragen zijn: 1.´Heb ik de tijd, energie en kwaliteiten om van mijn nieuwe stap een succes te maken? 2. Zo ja, hoe pak ik dat aan?´

Van webteksten naar website

Een voorbeeld. Naast webteksten, beheer ik nu ook websites. Eerst verzorgde ik website van mijn vrouw ‘Spaanse les in Utrecht’ en nu ook alweer een tijdje´Haartransplantatie Turkije´. Erg leuk om ergens van A tot Z verantwoordelijk voor te zijn en niet alleen de webteksten te schrijven.

Terug naar de kernvragen

Bij nieuwe projecten focus ik mij op de twee al genoemde kernvragen. 1. Kan ik het? 2. Hoe pak ik het aan? De rest is mentale ballast. Daar is maar één bestemming voor: de prullenbak in mijn hoofd. Vergeten, negeren en verbannen uit mijn gedachtes. Natuurlijk, dat lukt niet altijd. Ik ken twijfel. Ik stel mezelf soms onzinnige, domme en overbodige vragen.

Maar ik realiseer steeds vaker: alleen relevante vragen verdienen een antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *