Twijfelende ondernemer

Meer omzet? Zeg vaker nee!

 

Als copywriter lever ik maatwerk. Maar wat als de klant niet weet wat hij wil? Dan is het soms beter om ‘nee’ te zeggen. In dit blog leg ik uit waarom het soms beter is om niet in zee te gaan met een twijfelende opdrachtgever.

Twijfelende opdrachtgevers kom ik een paar keer per jaar tegen. Zo zei een vrouw mij vorig jaar: “Ik weet niet of ik mij wil richten op particulieren of toch op kleine ondernemers.” Tja. Een terechte vraag en ik wilde best even met haar meedenken. Helaas twijfelde ze over veel meer zaken. Ze twijfelde of ze één website of twee websites moest nemen, welke doelgroep ze moest aanspreken, wat ze moest aanbieden, enz.

Ik help graag, maar heb wel input nodig

Om een lang verhaal kort te maken: ze was nergens zeker van. Op dat moment gingen al mijn alarmbellen af. Het is niet mijn taak om het businessmodel van mijn opdrachtgever te bepalen. Ik heb haar aangegeven dat ik haar graag zou helpen, als ze wist wat ze wilde.

NeeDe reden van mijn weigering? Als er geen duidelijke opdracht is, dan is de kans op succes nihil. Je steekt er tijd en energie in, maar krijgt er niets voor terug. Nog erger: je opdrachtgever staat ook met lege handen. Door snel de vinger op de zere plek te leggen, bied je een uitstekende service.

Je vergroot de focus van je potentiële klant, behoudt een goede werkrelatie en de kans op het verwerven van een toekomstige opdracht. Daarbij is het wel belangrijk dat je uitlegt waarom je een ondernemer de opdracht weigert.

 

De voordelen van het weigeren van de twijfelende ondernemer op een rij:

• Je verspilt geen tijd, geld en energie aan een nutteloze exercitie.
• Je voorkomt stress en ergernis.
• Je bespaart je opdrachtgever tijd, geld en ergernis.
• Je kunt je aandacht focussen op zaken die wel de moeite waard zijn.
• Je toont je betrouwbaarheid en expertise.
• Je behoudt een goede werkrelatie met de ondernemer.
• De ondernemer heeft kans om zich te focussen op wat hij wil.
• Je houdt kans om de opdracht later wel succesvol af te ronden.

5 gedachten over “Meer omzet? Zeg vaker nee!

  1. Ik vind het juist heel leuk om startende ondernemers te begeleiden. Er is in aanvang nog zoveel niet duidelijk en ik kan mijn kennis en ervaring gebruiken om de klant te helpen ‘scherp te stellen’. Als er dus geen duidelijke opdracht is, zorg er dan met je klant voor dat de opdracht duidelijk wordt. Dan ben je een tekstschrijver met een stevige plus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *