Mijn lessen na 9 jaar ondernemen

Andreas Bouman
Andreas Bouman

In de zomer van 2008 ben ik begonnen als freelancer. In die 8,5 jaar heb ik veel geleerd. Een vriend gaf mij het advies om in het begin alles aan te pakken. Dankbaar zijn voor iedere eurocent. Want die eerste opdrachtgevers geven je geld om je droom waar te maken: werken in vrijheid. Dat was zwaar en stressvol, zeker omdat ik de eerste jaar soms maar amper rond kon komen. Bikkelen. Afzien. Na 3 jaar ploeteren kwam het omslagpunt en verdiende ik weer evenveel als in loondienst.

dzmw

De hel op aarde

Daarna heb ik hoge pieken gekend, maar ook diepe dalen. Ik heb een online collectief van tekstschrijvers opgezet, daar had ik grote verwachtingen van. Ik heb er geen stuiver aan verdiend. Wel veel geleerd over online marketing. Ik heb vergaderingen genotuleerd en ben er achter gekomen dat notuleren de hel op aarde is. Ik heb succesvolle websites opgezet en veel geld verdiend. Vooral voor anderen.  Maar steeds vaker wist ik waardevol te zijn voor anderen én leerde ik financieel beter voor mezelf zorgen.

Conversie verhogen = effectief

Vindbaarheid, verkeer en verkopen

Door te ondernemen leer je jezelf kennen. Wat heeft men eraan om je geld te betalen? Niemand betaalt je om aanwezig te zijn, die ‘luxe’ heb je alleen in loondienst. Daardoor leer je te focussen en te vertellen wat je waard bent. In mijn geval: omzet verhogen door het verbeteren van vindbaarheid, verkeer en verkopen.

Individu

Vastigheid is een illusie

Inmiddels heb ik een hypotheek, twee kinderen en heb ik gekozen voor een baan in loondienst.Voor de vastigheid? Nee. Vastigheid is een illusie, zeker in 2016. Voor de collega’s? Nee, ik heb ook als eenpitter altijd intensief samengewerkt met anderen. Ik kies voor loondienst, omdat ik langdurig een nieuwe website mag opzetten en verbeteren. Ik heb veel vrijheid en wordt afgerekend op resultaat, dat bevalt mij uitstekend.

Ik heb er ongelooflijk veel zin in en hopelijk ben ik daar wel enkele jaren zoet mee. Een vast dienstverband lijkt mij daarom het enige logische dienstverband. Voor wie het weten wil: mijn nieuwe website gaat over de jachtinterieurbouw, die vanaf 1 maart 2016 online moet staan. Je ziet het: nog genoeg te doen!

Deze website blijft gewoon bestaan en er zal vast af en toe een nieuw blogje op verschijnen. Maar niet regelmatig en ook veel minder vaak.

Je weet nu waarom.

8 gedachten over “Mijn lessen na 9 jaar ondernemen

 1. Inderdaad 2016, direct aangepast 😉

  Hartelijk dank Nathan, ik zal je virtueel blijven volgen, wat voor werk ik ook doe. Je hebt altijd scherpe observaties en zinnige blogs. (Oei, wat klinkt dat virtueel volgen eng!)

  Groet, Andreas.

 2. Kansen moet je grijpen, en dit is er zo een. Een geweldige, zo te zien en ik wens je heel veel succes, maar vooral veel plezier in je werk Andreas.
  Ik hoop toch nog het een en ander voorbij te zien komen: ik las je schrijfsels met plezier!
  Succes!

 3. @ Joan & Christian, dank voor jullie aardige woorden, ook jullie online bijdragen blijf ik natuurlijk met veel plezier blijven volgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *